Sự thật thú vị về quốc gia không kỷ niệm, chỉ tập trung bán hoa phục vụ Valentine khắp thế giới, thu về hàng trăm triệu USD trong vài ngày

Colombia là quốc gia không kỷ niệm hay quan tâm đến ngày lễ tình nhân Valentine, nhưng đây lại là một trong những ngày lễ chiếm tới 20% doanh thu hàng năm của ngành hoa nước này.

Sự thật thú vị về quốc gia không kỷ niệm, chỉ tập trung bán hoa phục vụ Valentine khắp thế giới, thu về hàng trăm triệu USD trong vài ngày

Vào ngày lễ Valentine năm 2018, nước Mỹ tiêu thụ khoảng gần 200 triệu bông hoa hồng và phần lớn trong số chúng được trồng tại Bogota- Colombia. Nếu Hà Lan được coi là ông trùm của ngành hoa thế giới thì Colombia lại được xưng tụng là ông hoàng ngành hoa Châu Mỹ Latinh. Tính đến nay, Colombia chỉ đứng sau Hà Lan về số hoa xuất khẩu và hàng năm bán được khoảng 1 tỷ USD tiền hoa cho thế giới. Khoảng 70% thị phần hoa tại Mỹ là của Colombia.

Nếu du khách mua bất kỳ lẵng hoa nào tại Mỹ, nó rất có thể xuất xứ từ Bogota. Khu vực này là tâm điểm của ngành hoa Colombia với khoảng 1,1 triệu bông hoa được vận chuyển đến Mỹ mỗi ngày. Vào mùa cao điểm, ngành hoa Colombia thậm chí xuất khẩu hơn 4 tỷ bông hoa sang nền kinh tế số 1 thế giới. Tính bình quân, mỗi người dân Mỹ tiêu thụ hơn chục bông hoa nhập khẩu từ Colombia.

Vậy đâu là nguyên nhân khiến quốc gia Châu Mỹ Latinh này càn quét thị trường Mỹ được đến như vậy?

Sự thật thú vị về quốc gia không kỷ niệm, chỉ tập trung bán hoa phục vụ Valentine khắp thế giới, thu về hàng trăm triệu USD trong vài ngày - Ảnh 1.

Số hoa hồng Mỹ nhập từ Colombia trong các dịp Valentine tăng đột biến những năm gần đây (triệu bông)

Phát triển nhờ chống…ma túy

Trên thực tế, việc Colombia sản xuất ma túy và vận chuyển quá nhiều sang Mỹ, kèm theo đó là hoạt động của các băng đảng, tập đoàn tội phạm đã khiến chính quyền Washington đi đến một giải pháp, đó là giảm thuế nhập khẩu hoa nhằm kích thích nông nghiệp, hạn chế việc trồng cần sa.

Vào năm 1991, Mỹ hủy bỏ thuế nhập khẩu 6% với hoa tươi từ các nước Colombia, Ecuador, Bolivia và Peru.

Quyết định này kèm các thỏa thuận tự do thương mại cùng nhu cầu tiêu thụ hoa giá rẻ đã khiến ngành hoa Colombia bùng nổ, nhưng chúng cũng gián tiếp hủy hoại ngành hoa trong nước. Vào năm 1971, Mỹ sản xuất 1,2 tỷ bông hoa các loại và chỉ nhập khẩu 100 triệu bông hoa thì đến năm 2003, Mỹ nhập khẩu tới 2 tỷ bông hoa và chỉ trồng 200 triệu bông. Đến ngày này, chỉ sau 27 năm kể từ quyết định miễn thuế nhập khẩu hoa, sản lượng hoa tại Mỹ đã giảm 95% từ 545 triệu bông năm 1991 xuống dưới 30 triệu bông.

Đây là điều Tổng thống Mỹ Donald Trump không hề muốn nhưng việc thay đổi chúng là không hề dễ dàng khi Colombia có chi phí sản xuất hoa thuộc hàng rẻ nhất thế giới. Bất chấp tệ nạn tham nhũng và vấn đề băng đảng xã hội, Colombia đã xây dựng được một chuỗi cung cấp hoa hoàn thiện hiệu quả với giá rẻ. Thậm chí, hoa tại Colombia có thể vận chuyển đến tay cửa hàng bán lẻ tại Mỹ nhanh hơn cả các hãng nội địa và với giá thành rẻ hơn rất nhiều.

Chính điều này đã khiến các hàng bán lẻ như Walmart nhập khẩu lượng lớn hoa từ Colombia để tiêu thụ bất chấp những thiệt hại chúng gây ra cho ngành hoa nội địa.

Ngày Valentine ngọt ngào

Colombia là quốc gia không kỷ niệm hay quan tâm đến ngày lễ tình nhân Valentine, nhưng đây lại là một trong những ngày lễ chiếm tới 20% doanh thu hàng năm của ngành hoa nước này. Hàng ngày, các chuyến máy bay vận chuyển hơn 1 triệu bông hoa được vận từ Colombia tới Miami, sau đó được khoảng 200 xe tải vận đến các nhà kho ở South Florida. Tại đây, chúng sẽ được đóng gói, trang trí rồi chuyển đi khắp cả nước.

Sự thật thú vị về quốc gia không kỷ niệm, chỉ tập trung bán hoa phục vụ Valentine khắp thế giới, thu về hàng trăm triệu USD trong vài ngày - Ảnh 2.

Quy trình cung cấp của những bông hoa này cũng vô cùng chuyên nghiệp khi những hộp đựng hoa được phân theo màu tùy nước nhập khẩu. Ví dụ màu xanh da trời là để xuất khẩu đến Canada, trắng là cho Nhật Bản còn xanh lá và vàng là đến Nga.

Ngay sau khi đã được đóng hộp, những bông hoa này sẽ được bảo quản với nhiệt độ có thể thấp đến dưới 40 độ C cho đến khi được chuyển đến nơi cần đến. Bình quân chuỗi cung ứng này chỉ mất 48 tiếng để đưa hoa từ các cánh đồng Colombia đến nhà kho ở Mỹ và khoảng 1-2 ngày để đến tay các nhà bán lẻ, một năng suất vượt trội so với các công ty nội địa Mỹ.

Người Mỹ có văn hóa gửi rất nhiều hoa cho phái đẹp các dịp lễ. Thậm chí ngay cả ngày thường, việc tặng hoa với số lượng lớn cũng là điều bình thường với cả nam và nữ giới. Việc tặng hoa trở thành biểu tượng của sự lãng mạn cũng như giàu có đã khiến ngành hoa Colombia bùng nổ nhanh chóng. Tính riêng chuỗi Walmart trong kỳ Valentine vừa qua đã nhập khẩu 24 triệu bông hồng từ Colombia để đáp ứng nhu cầu.

Ngày nay, người Mỹ hiếm khi chọn các hàng hoa mà hay mua ở các cửa hàng bán lẻ, chuỗi siêu thị, nơi giá hoa rẻ hơn. Những chuỗi cửa hàng này thường nhập khẩu hoa từ Colombia với số lượng lớn và giá rẻ, qua đó kiếm lời lớn khi bán lại cho người tiêu dùng Mỹ.

Bình quân, mỗi bông hoa hồng nhập từ Colombia hiện bán được khoảng 1,5 USD tại Mỹ trong khi tổng chi phí chỉ vài chục cent, tạo nên mức lợi nhuận vài trăm % cho các nhà sản xuất hoa khi bán hàng trăm triệu bông.

Sự thật thú vị về quốc gia không kỷ niệm, chỉ tập trung bán hoa phục vụ Valentine khắp thế giới, thu về hàng trăm triệu USD trong vài ngày - Ảnh 3.

Doanh thu (triệu USD) và số lượng hoa hồng nội địa bán tại Mỹ (triệu bông) giảm mạnh

Mỹ từ bỏ trận địa?

Hiện Colombia có khoảng 130.000 lao động trong ngành hoa và xuất tới hơn 6 tỷ bông hoa đến 90 quốc gia trên toàn thế giới. Phần lớn những bông hoa này được các nhà bán buôn đặt hàng trước vài tháng.

Bên cạnh một hệ thống cung ứng hiệu quả, Colombia còn hưởng lợi lớn từ chi phí nhân công. Với mức lương tối thiểu 300 USD/tháng, chi phí nhân công ngành hoa ở Colombia thuộc hàng thấp nhất thế giới và chính điều này đã kích thích các nhà tiêu thụ nhập khẩu hoa từ đây. Trong khi đó, việc chi phí thấp nhưng lại thu được lời lớn do doanh thu tính bằng đồng USD đã thúc đẩy ngành công nghiệp hoa Colombia tiếp tục bùng nổ.

Trong 3 tháng đầu tiên của năm 1992, số liệu của Ủy ban thương mại quốc tế Mỹ (USITC) cho thấy giá bán buôn bình quân hoa nhập từ Colombia vào khoảng 24 cent/bông, thấp hơn nhiều so với mức 35 cent/bông của hoa nội địa.

Kể từ đây, ngành hoa Mỹ bị Colombia càn quét và chính quyền Washington đã phải đàm phán để các mặt hàng khác của nước này như ngô, đậu nành, lúa mỳ hay dầu được miễn thuế nhập khẩu vào Colombia.

Trước việc chính phủ từ bỏ trận địa ngành hoa, nhiều công ty hoa Mỹ đã phải từ bỏ cuộc chơi. Năm 1986, khoảng 228 công ty Mỹ sản xuất loại hoa hồng trà được yêu thích trên thị trường với số lượng lớn thì đến năm 2015 chỉ còn 15 hãng tiếp tục hoạt động.

Sự thật thú vị về quốc gia không kỷ niệm, chỉ tập trung bán hoa phục vụ Valentine khắp thế giới, thu về hàng trăm triệu USD trong vài ngày - Ảnh 4.

Ngay sau khi gỡ hàng rào thuế quan năm 1991 , Mỹ nhập khẩu mạnh hoa từ Colombia

Rất nhiều nhà đầu tư đã cố gắng vực dậy ngành hoa Mỹ nhưng không thành. Năm 2002, anh Rên Van Wingerden đã đầu tư 3 triệu USD trồng 150.000 bông hoa hồng tại California nhằm cạnh tranh với hoa nhập Colombia. Tuy nhiên chỉ sau 3 năm hoạt động, anh nhận ra mình đang bán hoa thấp hơn chi phí là 3 cent/bông và buộc phải từ bỏ.

Cái giá phải trả

Thành công của Colombia tất nhiên đi kèm những cái giá phải trả. Để có được chi phí nhân công thấp, rất nhiều lao động trẻ em đã bị buộc tham gia ngành này. Thêm vào đó, việc đánh đập, đe dọa là điều thường xuyên diễn ra tại nhiều nông trại hoa.

Thêm vào đó, việc sử dụng hóa chất, phân bón lượng lớn cũng khiến lao động trong ngành bị ảnh hưởng nghiêm trọng đến sức khỏe. Trong khi đó, môi trường quanh các khu vực trồng hoa cũng bị xói mòn do sử dụng quá nhiều nước và không có khoảng thời gian nghỉ dưỡng cho đất.

Năm 1996, chính phủ Colombia đã phải ban hành chiến dịch chống bóc lột lao động trẻ em cùng nhiều chính sách khác nhưng chúng hầu như không hiệu quả. Giờ đây, nhiều nhà hoạt động xã hội Phương Tây đang chú ý tới ngành hoa ở Colombia và nếu chính phủ nơi đây không có biện pháp đối phó, hình ảnh về ngành hoa đầy lợi nhuận tại đây sẽ bị hoen ố cũng như chịu sự tẩy chay từ người tiêu dùng.

 

92 Responses

 1. Wow, amazing weblog layout! How long have you ever been blogging for?
  you make running a blog glance easy. The full glance of your web site is excellent,
  as neatly as the content! You can see similar here
  sklep

 2. Hi! Do you know if they make any plugins to
  help with Search Engine Optimization? I’m trying to get
  my website to rank for some targeted keywords but I’m not
  seeing very good gains. If you know of any please share.

  Thanks! You can read similar text here: List of Backlinks

 3. You want saying thanks to everyone once more for that gorgeous tips a person supplied Jeremy when preparing a post-graduate investigation plus, most of all, related to providing the many tips in the blog post. When we experienced recognized of the website a year ago, i’d personally are already stored the particular pointless steps i was employing. Thanks to you.

 4. I think you will in no way cease! This is probably the greatest weblogs You will find actually study. Youve got some crazy talent right here, man. I just desire that you simply don’t shed your thing because you are one with the best blog writers out there. Please keep it up because the world wide web requirements someone like you getting the news out.

 5. Thanks for your publication. What I want to say is that when evaluating a good internet electronics go shopping, look for a internet site with comprehensive information on critical factors such as the level of privacy statement, basic safety details, payment procedures, and various terms as well as policies. Continually take time to look into the help as well as FAQ areas to get a far better idea of what sort of shop performs, what they are able to do for you, and how you can use the features.

 6. Good website! I really love how it is easy on my eyes it is. I’m wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which may do the trick? Have a great day!

 7. My brother recommended I might like this website. He was once entirely right. This publish actually made my day. You can not believe simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 8. Thank you sharing such informative blog to us. I never see or heard about this insects. I love to watch national geographic, discovery channel because it shows the most amazing and beautiful animals and insects which we never saw in our entire life. Here, in this as well you share these insects which I never saw anywhere and its life cycle. I love this blog. Thank you once again for sharing this blog with us. Please keep on sharing such informative things in coming days as well. Cheers

 9. There are a few fascinating points at some point in this post but I do not determine if I see all of them center to heart. There is some validity but I most certainly will take hold opinion until I take a look at it further. Good write-up , thanks so we want much more! Added to FeedBurner also

 10. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!

 11. Fantastic blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any tips? Kudos!

 12. I in addition to my friends have already been analyzing the great tips and hints found on your website and immediately developed a terrible feeling I never expressed respect to the blog owner for those strategies. Most of the people became as a result happy to read them and already have surely been having fun with those things. Many thanks for actually being simply kind and also for deciding upon these kinds of useful topics millions of individuals are really wanting to be aware of. Our own sincere regret for not saying thanks to you sooner.

 13. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he in truth purchased me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying extra on this topic. If possible, as you develop into expertise, would you thoughts updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Huge thumb up for this blog post!

 14. Hey there! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 15. Just want to say your article is as amazing. The clarity in your post is just nice and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work. que es el acne

 16. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my website to rank for some
  targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
  Thanks! I saw similar article here: Escape room list

 17. I actually wanted to make a brief word to say thanks to you for all the superb guidelines you are writing on this website. My considerable internet investigation has now been paid with good quality facts to exchange with my family members. I ‘d express that most of us site visitors are extremely fortunate to be in a useful website with very many brilliant people with interesting pointers. I feel really fortunate to have discovered the site and look forward to many more entertaining moments reading here. Thanks once more for a lot of things.

 18. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really loved surfing around your blog posts. After all I will be subscribing for your feed and I am hoping you write once more very soon!

 19. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you spending some time and effort to put this content together. I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile.

 20. I am also commenting to let you know what a wonderful experience our daughter enjoyed browsing your web site. She discovered lots of pieces, which included how it is like to possess a marvelous coaching style to get other individuals quite simply comprehend specified specialized topics. You undoubtedly did more than people’s expected results. Thank you for displaying those necessary, trustworthy, edifying and in addition unique thoughts on the topic to Julie.

 21. Undeniably consider that which you stated. Your favorite justification seemed to be at the web the simplest factor to take into account of. I say to you, I certainly get annoyed even as other folks consider concerns that they plainly do not recognize about. You controlled to hit the nail upon the highest and also outlined out the entire thing with no need side-effects , folks could take a signal. Will likely be again to get more. Thank you

 22. I not to mention my friends were actually examining the good tips and tricks on your web site then before long I had a horrible suspicion I had not thanked you for those strategies. All of the young boys appeared to be for that reason very interested to study all of them and have in actuality been loving these things. I appreciate you for truly being simply considerate and also for pick out some impressive information millions of individuals are really eager to discover. Our sincere apologies for not expressing appreciation to you earlier.

 23. I will right away clutch your rss feed as I can not find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please allow me know in order that I may just subscribe. Thanks!

 24. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this just before. So nice to seek out somebody by original applying for grants this subject. realy i appreciate you for starting this up. this site can be something that is needed over the internet, a person with a bit of originality. beneficial task for bringing new things towards world wide web!

 25. On this very topic, I try update my blogs almost like I’m speaking to somebody or talking to that reader directly as I consider it helps engage people a lot more than writing content formally especially when my own blog is based around the goings ons, daily thoughts and research about this somewhat controversial concern. I discovered that I nonetheless need to use more of the methods you have mentioned in this posting.

 26. I had been honored to receive a call from my friend as soon as he found out the important tips shared on your own site. Studying your blog publication is a real excellent experience. Thanks again for taking into account readers at all like me, and I want for you the best of success as being a professional topic.

 27. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 28. This is the right weblog for everyone who is hopes to check out this topic. You already know a lot its practically challenging to argue along (not too I really would want…HaHa). You definitely put a fresh spin over a topic thats been discussing for some time. Excellent stuff, just fantastic!

 29. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Studying this info So i am happy to convey that I’ve an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed.

 30. Excellent browse, I simply passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And hubby actually bought me lunch as a result of I stumbled on it for him smile thus well then , sick rephrase that: thanks for lunch!

 31. I intended to send you the little word to finally give thanks the moment again considering the pleasing suggestions you have contributed above. This has been simply remarkably open-handed with people like you to grant unreservedly what most of us might have marketed for an electronic book to help make some bucks on their own, even more so given that you might have tried it in case you decided. These tips additionally served like a fantastic way to be certain that other people online have the same dream much like my own to know significantly more with reference to this problem. I believe there are some more fun periods in the future for individuals that scan through your blog.

 32. Strong blog. I acquired several nice info. I?ve been keeping a watch on this technology for a few time. It?utes attention-grabbing the method it retains totally different, however many of the primary components remain a similar. have you observed a lot change since Search engines created their own latest purchase in the field?

 33. After study several of the blog articles for your internet site now, and i also genuinely such as your strategy for blogging. I bookmarked it to my bookmark internet site list and are checking back soon. Pls take a look at my web page in addition and tell me what you believe.

 34. How is it that just anybody can publish a blog and get as popular as this? Its not like youve said something extremely impressive more like youve painted a fairly picture above an issue that you know nothing about! I dont want to sound mean, right here. But do you really think that you can get away with adding some quite pictures and not actually say anything?

 35. You should get involved in a contest for example of the most useful blogs on-line. Let me recommend this page!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bài Viết Liên Quan